NtM no. 52 Passage vessel
July 27, 2021Getij waarden 12 mei
September 7, 201817 tot en met 26 mei heeft het Nederlandse baggerbedrijf De Boer NV met haar baggerschip Delta Queen een proef uitgevoerd in de Surinamerivier. Het betrof een gebied van 5 km lang en maximaal 70 meter breed, nabij de monding van de rivier ten noorden van Braamspunt. “Het proef baggeren is vlot verlopen en ook volgens planning.
De afdeling Hydrografie zal hierna na metingen doen”, zegt Jan-Teye Stellema, uitvoerder van De Boer NV. Freddy Delchot, manager Nautisch Beheer bij de MAS, is tevreden. Het proefbaggerproject biedt nieuwe mogelijkheden die later kunnen worden ingezet om de Surinamerivier te verdiepen. Tijdens de proef werd de techniek airsetting gehanteerd. Deze baggermethode is gebaseerd op het inspuiten van lucht en water in de specie (bodemlaag). Bij de toepassing van deze techniek wordt de specie lichter, waardoor het naar de oppervlakte stijgt. De techniek werd toegepast op momenten, zodat de losgekomen specie met de meegaande ebstroom wordt afgevoerd. Hierbij is transport niet nodig om de specie over te brengen naar een eventuele stortplaats. Een tegeneffect kan zijn dat de specie, die met de stroom wordt afgevoerd, niet op een gewenste locatie wordt afgezet. Maar kostentechnisch is airsetting wel interessant. De MAS coördineerde het geheel, terwijl het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname de processen met betrekking tot het milieu monitorde.
Verschillende instanties werden daarnaast erbij gehaald voor een goede evaluatie. Onder andere de afdeling Waterloopkundige dienst van het Ministerie van Openbare Werken ( kwaliteit van het water), de Universiteit van Suriname (sedimentonderzoek) en het Ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (milieueffectenstudie). De resultaten zullen mede bepalen of deze techniek bij de komende inschrijving toegepast kan worden.
Het baggeren van de Surinamerivier is één van de uitdagingen van de MAS. Al vroeg in het jaar werden nieuwe metingen verricht aan de monding. Die informatie staat in een nieuw bestek. De MAS is tot deze wijziging overgegaan omdat het eerder gemaakte ontwerp voorlopig niet meer uitvoerbaar is. De gewijzigde aanpak is voortgekomen uit de behoefte bij de Surinaamse maritieme sector. Hierbij wil de MAS minimale aanpassingen uitvoeren om een zo hoog mogelijk rendement te behalen voor de sector. Vanaf 2007 zijn milieueffecten- en technische haalbaarheidstudies uitgevoerd om over te gaan tot het verbeteren van de vaargeul van de Surinamerivier. Na de openbare aanbesteding zal de MAS een advies uitbrengen aan de overheid, in deze het ministerie van Transport, Communicatie & Toerisme, aangaande het besluit.