header image

Passagiers die de oversteek doen met kleine veerbootjes bijvoorbeeld te Plattebrug – Meerzorg, moeten bij het instappen er opletten dat het vaartuig voorzien is van een grijplijn met klossen. Wanneer het vaartuig is omgeslagen(calamiteit) en de passagiers in het water terecht zijn gekomen kunnen zij zich aan de klossen(handvaten) van deze grijplijn vasthouden. Het vaartuig zal niet onmiddellijk zinken, doch even onder de oppervlakte blijven drijven. De in paniek geraakte passagiers zullen hierdoor niet door de stroom uit elkaar gehaald worden, maar bij het vaartuig blijven tot dat er hulp geboden wordt.

 

Het is aanbevolen dat een ieder die zich op het water begeeft, kan zwemmen. Ook al worden de veiligheidvoorschriften, waaronder het dragen van een reddingsvest, in acht genomen. Er kunnen zich omstandigheden voordoen waarbij u uzelf in veiligheid moet kunnen brengen. Volgt u zwemlessen om minimaal het A en B diploma te halen. Informatie met betrekking tot zwemlessen kunt u inwinnen bij alle voor het publiek toegankelijke zwembaden.

Het bepalen van het vermogen van de buitenboord motor voor een boot is geen gokspelletje.

Bij elke goed gefabriceerde boot staat aangegeven wat het maximaal vermogen mag zijn.

Afhankelijk van het doel en het gebied dat gevaren gaat worden moet men de keus maken voor de capaciteit. Houdt u ook rekening met de tegenstroom van dat gebied. Wanneer de Maximale capaciteit overschreden word loop u kans schuren in de boot te veroorzaken. Dit wilt u niet dat u moet overkomen wanneer u ver van huis/ hulp bent.

Het inmeten van de afstand die u zult afleggen, is zeer belangrijk. Door de reisduur vooraf te bepalen, kunt u de hoeveelheid benodigde brandstof en voeding meenemen. Maak aantekeningen op de kaart, zodat u weet hoe laat u op bepaalde punten moet zijn. Bepaal de koersen die u kunt aanhouden in de rechte gedeelten van de vaarroute

Het plannen van een veilige vaarroute is zeer belangrijk voor uw veiligheid en die van de mede-inzittenden. Indien u niet bekend bent met een vaarroute, bestudeer dan eerst de navigatie- of dieptekaarten van het gebied. Deze kunnen oude of nieuwe kaarten zijn. Vraag aan anderen die het gebied goed kennen ( meestal lokale bewoners) wat u kunt verwachten aan obstakels en andere gevaren. Ga ook na of het gebied getij gebonden is?